KanEnergi
HEM TJÄNSTER REFERENSUPPDRAG KONTAKT NYHETER

 

 

Fembilderpaarad-2014-02-27-6.png

NYHETER

Hållbart fiske en del av industriell symbios

Fiskareföreningen Norden utgör en del av det nätverk för industriell symbios som KanEnergi arbetar med i Sotenäs kommun i Bohuslän. Norden tillverkar och reparerar trålar för det kustnära fisket och upplåter även plats och resurser för att återvinna plasten från gamla trålar och nät, bland annat sådana som fiskats upp till havs.

Fiskareföreningen utvecklar även selektiva trålar, med mål att endast fånga den fisk och de skaldjur som är tillräckligt stora för att kunna sälja. Det som är för litet ska lämnas i haven för att växa till sig och på så sätt säkras bestånden och livskraften hos haven kan säkras.

Läs om Fiskareföreningen Norden i Göteborgs-Posten och i Bohusläningen. I den senare finns även en film som visar hur man binder trålar.

(10 april 2014)

Bioenergy Promotion - från strategi till handling

Under åren 2009-2014 har KanEnergi tillsammans med Energimyndigheten genomfört ett projekt med deltagare från länderna runt Östersjön, för att främja användandet av biobränsle som energikälla. Vi ansvarade för de regionala aktiviteterna i Västra Götaland och agerade stöd åt projektledaren från Energimyndigheten.

Första delen av projektet fokuserade på att ta fram strategier för förnybar energi. I ett andra steg, som rapporterats nu i dagarna, har projektet tagit ett steg till och har implementerats  runt om i Östersjöregionen.

Läs mer på Nordiska Rådets hemsida. Rapporten finner du här.

(10 april 2014)

Europas första utmärkelse för Integrated Design har delats ut

För allra första gången har har den Europeiska GreenBuilding Integrated Design Award 2014 delas ut vid IEECB konferensen (Improving Energy Efficiency in Commercial Buildings) i Frankfurt, Tyskland. Klemens Leutgöb, VD för forskning- och konsultföretaget e7: ”Genom denna utmärkelse vill vi synligöra vikten av Integrerad Energidesign i planerings- och byggprojekt. Bidrag från hela Europa har kommit in!”

Vinnaren

Den mest övertygande Integrerade Energidesignprocessen har tillämpats i Österrike vid uppförandet av byggnaden aspern IQ i Wien. Priset för 2014 går därför till WA Business & Service Center GmbH and ATP arkitekter och ingenjörer. Enligt motiveringen har byggnaden en utmärkt prestanda samtidigt som den kombinerar hög energieffektivitet inom rimliga kostnader. Det proaktiva stödet för kunden har bidragit till att uppnå högt ställda designmål.

Mer information går att få i pressmeddelandet här, eller genom att kontakta Ronnie Hollsten på KanEnergi. Kontaktuppgifter finns här.

(4 april 2014)

-----------------------------

KanEnergi går vidare med Industriell Symbios

På KanEnergi har vi under de senaste åren genomfört projekt inom industriell symbios. För närvarande är vi i planeringsfasen för att ta våra kunskaper ytterligare ett steg i ett projekt tillsammans med bland annat Sotenäs kommun.

I veckan var landshövdingen Lars Bäckström på besök i Sotenäs och fick då lära sig massor om bland annat industriell symbios, trålåtervinning och biogas.

Läs mer på Länstyrelsens pressrum och på smögenbryggan.se.

(12 mars 2014)

-----------------------------

Hållbart byggande under 4000 år

Ett drygt trettital personer samlades i fredags morse i Region Värmlands lokaler i Karlstad för att äta frukost tillsammans och få följa med på en tidsresa i hållbart byggande. Ronnie Hollsten och Mikael Söderström Rosén från KanEnergi samt Lars Göran Bernhardsson från Sveaplan Fastigheter i Grums pratade om hållbara material, energitänk, värmeteknik, olika konstruktioner samt olika tekniker och strategier för att undvika fuktproblem från de senaste 4000 år.

Deltagarna fick bland annat svar på frågor som vad vi kan lära oss om hållbart byggande idag, genom att titta på äldre byggnader samt hur vi kan använda modernt hållbarhetsarbete när vi energieffektiviserar äldre byggnader.

Frukostseminariet arrangerades den 21 februari 2014 av Nätverket Hållbart byggande vid Energikontor Värmland. Läs ännu mer på deras hemsida.

(25 februari 2014)

-----------------------------------------

Ny konsult på KanEnergi

Sedan november 2013 är Stina Rydberg anställd hos KanEnergi.

Hon har lång erfarenhet från energibranschen och har jobbat med strategiska utredningar, förnybar elproduktion med hjälp av vindkraft, FoU av infångning och lagring av koldioxid (CCS) samt med extern kommunikation och acceptansfrågor.

På KanEnergi ska hon främst arbeta med analyser, utredningar och strategier för kommuner, myndigheter och andra offentliga aktörer.

Stina kommer närmast från Pöyry SwedPower och jobbar på vårt kontor i Göteborg.

(5 februari 2014)

------------------------------

EU-projektet IEE MaTrID har möte i Riga 21-23 januari 2014

KanEnergi deltar som svensk representant i MaTrID, som har som syfte att utveckla och marknadsföra metoder för energieffektivt byggande. I Riga rapporterade vi och övriga deltagare hur projektet framskrider i respektive land.

Samtidigt publiceras en broschyr på temat, klicka här.

(23 januari 2014)

-------------------------------

Green Building Award

Det är hög tid att ansöka om GreenBuilding Integrated Design Award 2014. Läs mer i pressmeddelandet från GreenBuilding, klicka här.

(23 januari 2014)

--------------------------------

Äldre nyheter finns i vårt nyhetsarkiv, klicka här.